Nieuw in de wereld van koffie? Start hier met koffie drinken!

De een drinkt al koffie vanaf een jonge leeftijd, maar de ander is er veel later mee. Dat maakt natuurlijk helemaal niets uit! Wel kan de wereld van koffie behoorlijk overweldigend zijn, met alle merken, bereidingsmethoden en variaties die er zijn. Waar kun je beginnen? Lees deze tips voor de belangrijkste basisinformatie.

Koffie leren drinken

Het is allereerst natuurlijk van belang om koffie te leren drinken. De meesten van ons vinden het niet direct lekker! Het smaakt bitter en sterk. Met wat melk en suiker in je koffie is dit al heel anders. Of geniet van een cappuccino of latte macchiato, met een veel romigere smaak. Uiteindelijk kun je overstappen op zwarte koffie, maar dit is eigenlijk niet eens een vereiste.

Verschillende koffiemerken

Er zijn een heleboel koffiemerken om uit te kiezen. Je kunt ze allemaal uitproberen, maar dan ben je wel even bezig. Toch is het natuurlijk leuk om dit af te wisselen. De bekende koffiemerken kennen we allemaal wel, zoals Starbucks koffie. Een absolute favoriet, die je zeker in huis kunt halen! Maar er zijn tevens verschillende kleinere merken te vinden, die wellicht ook koffie van een hoogwaardige kwaliteit produceren. Het is de truc om op zoek te gaan naar een merk dat je aanstaat – deze koffie kun je vervolgens altijd in huis halen. Ga in je omgeving na wat de favoriete koffiesoort is. Of achterhaal dit zelf, bijvoorbeeld met proefpakketten. Er zijn allerlei manieren om erachter te komen.

Verse koffiebonen smaken het best

Je hebt misschien het plan om gemalen koffie in huis te halen. Vergis je echter niet, want verse bonen smaken een stuk lekkerder. De smaak blijft namelijk perfect bewaard als je koffiebonen pas direct voor het gebruik maalt. De aroma’s komen dan namelijk vrij en de koffie wordt minder snel oud. Zo geniet je pas écht van een goed kopje koffie.

Espresso en filterkoffie

In algemene zin zit er een groot verschil tussen espresso en filterkoffie. Hier worden zelfs verschillende koffiebonen voor gebruikt, die op een andere manier worden gebrand. Zo is er sprake van een intense, donkere branding bij espresso en een mildere, lichtere branding bij filterkoffie. Espresso heeft een krachtige smaak, filterkoffie is een stuk zachter. Dit komt ook door de toevoeging van meer water bij filterkoffie. De bereidingswijze is dus verschillend. Probeer beide soorten koffie eens uit om erachter te komen wat jou het meest aanstaat!

Gemak bij de koffiebereiding

Veel mensen hebben het idee dat het ingewikkeld is om koffie te bereiden. Nu kun je het zo moeilijk maken als je zelf wilt. Barista’s hebben bijvoorbeeld plezier in het handmatig bereiden van koffie, maar dit is absoluut geen vereiste. Je kunt juist ook kiezen voor een automatische koffiemachine, waarbij het werk uit handen wordt genomen. Dat is perfect voor de beginnende koffieliefhebber! Je kunt immers altijd nog overstappen op een ingewikkeldere of uitgebreidere manier van bereiden, waarbij je dan weer meer invloed op de precieze smaak van je kopje koffie kunt uitoefenen.

Gerelateerde berichten