Dit is wat je moet doen als je in de Ziektewet komt

Het kan voorkomen dat je vanwege gezondheidsredenen niet meer kunt werken en daardoor in de Ziektewet terecht komt. De Ziektewet is een wet die die ervoor zorgt dat je als werknemer bij ziekte recht hebt op een uitkering van het UWV wanneer de loondoorbetalingsverplichting voor de werkgever niet van toepassing is. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je niet in vaste dienst bent. Wij zetten hier wat zaken voor je op een rijtje waar je op moet letten, van het afsluiten van een goede zorgverzekering tot het starten van een re-integratietraject.

Kies voor de juiste zorg

Wanneer je vanwege gezondheidsredenen tijdelijk niet kunt werken, is het belangrijk dat je de juiste zorg krijgt. Om ervoor te zorgen dat de zorgkosten niet oplopen, is het aan te raden om een ziektekostenverzekering met een goede dekking uit te zoeken. Zo zijn er ook verschillende aanvullende pakketten die je af kunt sluiten voor extra zorg, zoals fysiotherapie of alternatieve zorg, die kunnen bijdragen aan je herstel. Lees goed de polisvoorwaarden van jouw verzekeraar goed door om te zien wat er allemaal onder de dekking valt.

Recht op zorgtoeslag

Wanneer je in de Ziektewet terecht komt gaat jouw inkomen een stuk omlaag. Hierdoor kan het zijn dat je kans hebt op toeslagen, zoals de zorgtoeslag, huurtoeslag, maar ook op kwijtschelding van bepaalde gemeentelijke belastingen. Alles bij elkaar opgeteld, kan dat toch aardig oplopen en op die manier kan jouw inkomen iets worden aangevuld. Vraag bij de gemeente na welke regelingen er zijn en check bij de Belastingdienst of je in aanmerking komt voor toeslagen.

Re-integratie

Naast het werken aan je herstel is het ook belangrijk om een inschatting te maken van hoe snel je weer aan het werk kunt en of er aanpassingen nodig zijn die het je makkelijker maken om weer aan de slag te gaan. Daarom kun je samen met jouw werkgever of een medewerker van het UWV een plan opstellen om je functie weer uit te voeren. 

Lukt het niet om terug te gaan naar je oude functie? Dan kan je werkgever op zoek gaan naar een andere passende functie binnen het bedrijf. Als dit ook niet mogelijk blijkt, kan er worden gezocht naar een andere functie bij een ander bedrijf. Tevens zijn er opties om een opleiding te volgen binnen een re-integratietraject, zodat je kunt worden omgeschoold voor een andere baan. Meer informatie hierover kun je inwinnen bij het UWV.

Gerelateerde berichten