Druk studentenleven? Zo blijf je gezond!

Veel mensen zijn vaak verbaasd over hoeveel studenten psychische gezondheidsproblemen ondervinden.

Volgens de National Alliance on Mental Health in de VS lijdt ongeveer een op de vijf volwassenen aan een geestesziekte, wat betekent dat het niet alleen vaak voorkomt maar ook zeer waarschijnlijk is dat sommige mensen regelmatig problemen hebben om met hun emoties en/of waarnemingen om te gaan. De druk van het halen van deadlines, te weinig slaap, en het in evenwicht brengen van werk en academische vakken kan een enorme druk op studenten leggen.

Een manier om met geestesziekte om te gaan is door beter voor jezelf te zorgen. Hoewel het op gezond verstand lijkt, maken veel mensen pas de balans op van het belang van zelfzorg als er problemen ontstaan. “Hoe blijf ik gezond op de universiteit” kan een ontmoedigende taak zijn, en deze lijst zal nuttig blijken te zijn:

1) Heb een plan

Als je weet wat je triggers zijn en hoe ze je beïnvloeden, is het veel gemakkelijker om een effectieve coping strategie te bedenken. Als het helpt, schrijf je de trigger op en mogelijke oplossingen om de effecten van de gebeurtenis tegen te gaan. Dit geeft je een concreet plan om op terug te grijpen als je met emotionele nood te maken krijgt.

2) Raak betrokken bij buitenschoolse activiteiten

Het mooie van naar een school gaan is de mogelijkheid om betrokken te raken en het beste uit je college-ervaring te halen. Sluit je zo mogelijk aan bij een club of team dat je interesseert en je in staat stelt je sociaal in te zetten. Lid worden van een club kan je een open ruimte geven om je te uiten en je angsten, ongerustheid of boosheid te bespreken. Het mooiste is dat het niet altijd over geestelijke gezondheid gaat (hoewel er momenten zijn waarop leerlingen tijdens clubbijeenkomsten hun academische problemen moeten bespreken).

3) Ga naar een consulent als dat nodig is

Als de dagelijkse worstelingen van het studentenleven te veel worden om aan te kunnen, is het niet beschamend om hulp te zoeken. Veel mensen zien praten met raadgevers als een teken van zwakte of zijn zelfs bang dat anderen hen als “gek” zullen zien. Dit kan echter niet minder waar zijn! Aan het eind van de dag ben jij je belangrijkste bezit en moet je prioriteit geven aan je geestelijke gezondheid.

4) Geef voorrang aan slaap

De kans is groot dat studenten lang niet genoeg slaap krijgen. Met alle opdrachten en buitenschoolse activiteiten die ze moeten voltooien, is acht uur rust er in persen gemakkelijker gezegd dan gedaan. Slaaptekort heeft ernstige gevolgen voor het lichaam, waaronder hoge bloeddruk, gewichtstoename, verminderde cognitie, emotionele wispelturigheid, en een verhoogd risico op een beroerte.

5) Eet goed en doe aan lichaamsbeweging

Zorg dragen voor je lichamelijke gezondheid kan net zo belangrijk zijn als andere aspecten van het leven. Neem een evenwichtige voeding in je schema op om je de hele dag energiek te houden. Lichaamsbeweging is ook heilzaam omdat er endorfines vrijkomen die het algehele geluk verhogen, depressie verminderen, en het geheugen verbeteren.

Weet vooral dat je niet alleen bent! Het is oké om hulp te zoeken en er zijn op de campus veel middelen beschikbaar om studenten met psychische problemen bij te staan.

Gerelateerde berichten