6 manieren om snel tot rust te komen

Er zijn veel tekenen dat je moet ontspannen. Het eerste teken is als je geest begint te racen en je je nergens meer op kunt concentreren. Als dit gebeurt, is het tijd voor een pauze! Je kunt ook je lichaamshouding controleren of kijken hoeveel cafeïne je in de loop van de dag hebt gedronken. Dit zijn allemaal prima manieren om te zien of je even tijd moet nemen om te ontspannen en iets anders te doen dan werken! 

Als een van deze dingen klinkt alsof ze in je leven gebeuren, dan is het nu de perfecte tijd om deze 6 tekenen als excuus voor jezelf te gaan gebruiken, zodat je even weg kunt van je werk, iets met vrienden kunt gaan drinken of gewoon een tijdje videospelletjes kunt spelen voor je er later weer tegenaan gaat.

1) Loop weg van het probleem

Neem een pauze en ga iets anders doen. Een ontspannen geest brengt je vaak op nieuwe ideeën en denkpistes die je miste toen je geobsedeerd was door je werk. Als je aan het schaken bent en je begint te stressen over je verlies, sta dan gewoon op en loop 5 minuten van het bord weg – als er iets is, zal het wegstappen je meer geconcentreerd maken als je terugkomt bij het spel. Als iemand je kwaad maakt, loop dan van hem weg of verander van onderwerp – het is geen schande om even op adem te komen als hij dat zelf niet wil doen.

2) Doe strekoefeningen

Je lichaam uitrekken helpt de bloedstroom en voedingsstoffen terug te brengen waar ze moeten zijn, terwijl de spieren soepel en lenig blijven. Haal terwijl je stretches doet diep adem; 4 tellen inademen en 6 tellen uitademen (of welk patroon voor jou het beste werkt). Deze aandacht voor de ademhaling helpt ook de geest te kalmeren.

3) Concentreer je op wat je in de hand hebt

In plaats van je zorgen te maken over hoe het mis zou kunnen gaan, ga je zitten met pen en papier en schrijf je alles op wat er mis zou kunnen gaan, schrijf dan op wat er gedaan zou kunnen worden om die problemen aan te pakken. Bij voorkeur hebben die oplossingen alleen betrekking op acties die je direct in de hand hebt – als het iets is wat iemand anders in de hand heeft (zoals “mijn collega is te laat” of “de bussen rijden niet”), kun je overwegen hem om hulp te vragen in plaats van je er zorgen over te maken. Als je er niets aan kunt doen en de uitkomst buiten je invloed zal liggen, laat het dan los en concentreer je op de dingen die wel binnen je macht liggen.

4) Maak een wandeling

Naar buiten gaan voor een wandeling helpt je hoofd leeg te maken en voorbij stressoren te komen die anders je pad voorwaarts zouden kunnen belemmeren. Het opruimen van fysieke afleidingen helpt je ook om je op de mentale kant van de zaak te concentreren.

5) Yoga

Specifiek, Iyengar yoga, kan je helpen te vertragen en je geest te focussen. De houdingen zijn ontworpen voor maximale ontspanning, terwijl ze ook heel effectieve trainingstechnieken zijn – minstens een paar minuten per dag moeten je helpen de stress die je vastzit los te maken, zodat je verder kunt met je plannen!

6) Neem een koude douche

Een snelle koude douche helpt heel goed om de zenuwen te kalmeren; het wordt verrassend genoeg heel verfrissend na slechts een minuut of twee onder het ijskoude water! De schok voor je systeem doet wonderen om spanning los te laten en je hersenen weer in hun gebruikelijke kalme toestand te brengen – als zodanig is er eentje nemen voor het slapen gaan een uitstekend idee.

Gerelateerde berichten