5 gezondheidsvoordelen van een staand bureau

De voordelen van een staand bureau zijn talrijk en goed gedocumenteerd. Je wordt er niet alleen gezonder van, maar het kan ook je productiviteit en creativiteit stimuleren, en niet te vergeten je meer energie geven. En het mooiste is dat deze bureaus niet duur of ingewikkeld hoeven te zijn-je bezit misschien al alles wat je nodig hebt!

Een staand bureau is precies wat het klinkt: een bureau waarbij je staat in plaats van zit. Er is geen tekort aan artikelen over de vele voordelen van deze opstelling, dus we zullen je er hier niet mee vervelen. Maar als je snel wat info wilt voor je zelf de sprong waagt, lees dan verder voor vijf redenen waarom iedereen zijn traditionele bureau zou moeten dumpen voor staande variant!

1. Geeft je energieniveau een boost

Als je staat, verbruik je meer energie – en dat betekent dat je je wakkerder en alerter voelt. Je lichaam moet harder werken om rechtop te blijven staan (vooral als het niet gewend is de hele dag te staan), wat betekent dat de koolhydraten in je spieren sneller verbrand worden, waardoor extra ATP wordt aangemaakt (dat is wat je van energie voorziet). Daardoor voelen mensen die de hele dag staan zich aan het eind van de dag meestal niet moe zoals ze dat wel zouden doen als ze consequent zitten.

2. Verbetert de bloedsomloop

Het is geen geheim dat langdurig zitten een slechte bloedsomloop veroorzaakt, maar wist je dat een goede lichaamshouding dit juist kan helpen voorkomen? Het beoefenen van een goede houding helpt de stabiliteit van het bekken te bevorderen door bepaalde spieren in je onderrug en buik. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat je bekken goed uitgelijnd is om een goede bloedstroom door je hele lichaam te bevorderen.

3. Verhoogt de productiviteit

In een studie van het Workplace Center van de Universiteit van Minnesota bleken werknemers die hun werkdag staand doorbrachten productiever te zijn dan degenen die het grootste deel van de tijd aan hun bureau zaten. Waarom? Volgens onderzoekers helpt staan de hersenactiviteit te stimuleren omdat het je lichaam meer energie geeft! De spieren die je gebruikt als je staat zijn groter dan die bij zitten of achterover leunen – wat betekent dat er sneller meer zuurstof bij de hersenen komt dankzij alle extra beweging. Plus, er is iets met bewegen waardoor we ons gewoon gemotiveerd en vol ideeën voelen – en dat merk je meer als je staat dan als je zit.

4. Bestrijdt zwaarlijvigheid

Deze is vrij rechtlijnig: hoe minder uren van de dag je zittend doorbrengt, hoe meer calorieën je lichaam gedurende de dag verbrandt! Volgens een studie van The University of Western Ontario neemt, zelfs als je elke dag een uur beweegt, je risico op zwaarlijvigheid nog steeds met 37 procent toe als je 8-11 uur per dag op je werk zit.

5. Helpt rugpijn te verminderen

Het lijkt misschien contra-intuïtief om “goede houding” te laten volgen door een voordeel in verband met rugproblemen, want die gaan vaak hand in hand – maar het is waar! Hoewel een goede houding niet betekent dat je geen pijn hebt, kan weten hoe je je wervelkolom het beste kunt ondersteunen wel helpen om iets van de pijn te verlichten die je anders misschien zou ervaren. En niet te vergeten bevordert een staand bureau ook een betere houding, wat kan helpen bij rugpijn.

Gerelateerde berichten