5 tips om rugpijn te voorkomen én te verhelpen

Of je nu al jaren met rugpijn te maken hebt of net wat ongemak begint te ervaren, dit bericht is voor jou! We hebben vijf tips die je kunnen helpen rugpijn te voorkomen en te voorkomen dat het terugkomt. Lees verder om meer te leren over hoe je een einde kunt maken aan je pijnlijke spieren en gewrichten!

Tip #1: Zit niet de hele dag

Als het gaat om het voorkomen van rugpijn, is een van de eerste dingen die je moet doen ervoor zorgen dat je pauzes neemt van het zitten. Als je te lang in één houding zit, kunnen je spieren en gewrichten stijf en pijnlijk worden. Om ervoor te zorgen dat je lichaam zich optimaal blijft voelen, moet je ongeveer om de 30 minuten opstaan en bewegen. Dit houdt je bloedsomloop op gang en voorkomt stijfheid in je ruggengraat en nek.

Tip #2: Stretch!

Rekken is een andere goede manier om je lichaam goed te laten voelen. Rekken na lang zitten kan helpen om strakke spieren in je rug en nek te ontspannen, en de flexibiliteit te verbeteren. Je hoeft hier niets bijzonders te doen – gewoon een paar eenvoudige rekoefeningen zoals schouderrollen, kat/kameel houdingen, of borst openers kunnen wonderen doen voor het verlichten van spanning in je lichaam.

Tip #3: Let op je houding

Een goede houding is een must als je rugpijn wilt voorkomen! Je hoeft geen marathon te lopen of vijf uur lang een plank vast te houden – sta gewoon rechtop en zit alsof er een hoepel om je middel zit. Als dat niet genoeg is om je ruggengraat in het gareel te houden, koop dan een lendensteunkussen om je chique houding kracht bij te zetten. Het helpt je een goede houding te versterken, waar je ook bent – op de bank, op je werk, zelfs tijdens je wandeling na het eten in de buurt. Bijna alsof iemand je een extra laag chique zelfvertrouwen heeft gegeven.

Tip #4: Versterk je core-spieren

Sterke kernspieren zijn essentieel om de wervelkolom te ondersteunen en de spanning op de onderrug te verminderen. Je hoeft geen fitnessgoeroe te zijn – zelfs basisoefeningen als planken, squats, bruggen, crunches en zelfs yoga-houdingen kunnen deze belangrijke spiergroepen na verloop van tijd helpen versterken. Hoe sterker je kernspieren zijn, hoe beter ze je ruggengraat kunnen ondersteunen tijdens alledaagse activiteiten zoals bukken of zware voorwerpen tillen.

Tip #5: Slaap voldoende

Klaar voor de beste tip tot nu toe? Neem elke nacht een goede nachtrust! Ja, je hebt het gehoord – je moet ervoor zorgen dat je elke nacht voldoende slaap krijgt. Slaap is essentieel om je lichaam de kans te geven uit te rusten en te herstellen van de activiteiten van de dag. Wij raden aan om 7-8 uur per nacht te gaan slapen voor optimale ontspanning, zodat je lichaam gezond (en gelukkig) kan blijven. Sweet dreams!

Conclusie

Voor ons lichaam zorgen is essentieel als we willen dat het op den duur gezond blijft – en dat betekent ook stappen ondernemen om rugpijn te voorkomen voordat het begint! Met deze vijf tips onder onze riem (of moeten we zeggen “achterzak”?) zijn we klaar om de leiding te nemen over ons eigen welzijn en die zeurende pijnen voorgoed weg te houden!

Gerelateerde berichten