Fit en gezond ouder worden

Gezond ouder worden willen we allemaal. Helaas heb je dat niet altijd zelf in de hand. Maar we kunnen in ieder geval proberen om onze levenswijze zodanig in te richten dat we ons zo lang mogelijk fit en gezond blijven voelen. Er staat geen bepaalde leeftijd voor wanneer je hiermee moet beginnen. Maar zo gauw je merkt dat je na een feestje of het sporten meer tijd nodig hebt om te herstellen zijn dat de signalen dat je met jezelf aan de slag ‘moet’. En dat is echt niet zo erg dan dat je in eerste instantie denkt.

Beweeg voldoende

Wanneer je niet voldoende beweegt neemt je spiermassa in de loop der jaren af. Zorg dus dat je dagelijks voldoende beweging krijgt. Een lange wandeling met de hond of op de fiets naar het werk is een goed begin. Ook al is bij slecht weer de verleiding groot om de auto te pakken: probeer dit toch zo min mogelijk te doen. Vind je het lastig om de zelfdiscipline op te brengen om te gaan wandelen of fietsen? Vraag buren, vrienden of familie wie er nog meer met je meedoet. Samen is zoveel leuker dan alleen. Om de serieuze intentie van je wandel- of fietsgroepje te onderstrepen laat je voor iedereen een trui bedrukken. Zo blijven jullie lekker warm, ook tijdens koudere dagen. En een beetje krachtraining in de sportschool zorgt ervoor dat je ook op oudere leeftijd een fit en gespierd lijf hebt.

Schoonheidsslaapje

Dat slapen goed voor je is weet iedereen. Maar wanneer je chronisch slaap tekort komt is dat niet bevorderlijk voor je gezondheid. Even ’s avonds laat het potje gamen afmaken of nog een laatste afzakkertje nemen: voor je het weet is het alweer ver na middernacht en gaat de wekker weer vroeg af. Hoe verleidelijk het ook is, probeer gemiddeld toch zo’n 7 tot 9 uur per nacht te slapen. Dat is beter voor je geheugen en lichaam. In de nachtelijke uren maakt je lijf elastine en collageen aan. Zo blijft je huid in goede conditie.

Gezond eten en drinken

Groenten, fruit, volkoren producten, vette vis en minderen met zout zijn goed voor je gezondheid. Wil je leren hoe je uitgebalanceerde voeding op een lekkere manier kunt bereiden dan zijn daar hele leerzame workshops voor. Geef je hiervoor met anderen op die ook gezond en fit ouder willen worden. Gezellig samen kokkerellen en de lekkerste gerechten leren maken onder deskundige begeleiding. Om lekker op te vallen laat je voor de gelegenheid schorten bedrukken.

Probeer ook een balans te vinden in het alcoholgebruik. Een glaasje wijn, bier of wat sterkers mag natuurlijk best op z’n tijd. Maar wanneer het woordje ‘te’ voor veel komt te staan wordt het tijd om te minderen. Niet alleen schaadt teveel alcohol je gezondheid, het zorgt er ook voor dat je huid een vale en grauwe teint krijgt. Tot slot is positief in het leven staan het beste medicijn om te accepteren dat je ouder wordt.

Gerelateerde berichten