Een kijkje in het kantoor van een audicien: Wat gebeurt er tijdens een hoortest?

Veel mensen denken dat ze weten wat er gebeurt tijdens een hoortest, maar tenzij je er echt bij bent geweest, ben je misschien verbaasd over hoeveel er achter de schermen gebeurt (of moeten we zeggen, voor de oren?) Hier volgt een kort overzicht van wat je kunt verwachten tijdens een typisch bezoek aan een audicien.

De gehoortest bij een audicien

Het eerste wat de audicien zal doen is je vragen naar je medische geschiedenis en eventuele medicijnen die je momenteel gebruikt. Dit is belangrijk omdat bepaalde medicijnen je gehoor kunnen beïnvloeden. Vervolgens doet de audicien een lichamelijk onderzoek van je oren om te kijken of er blokkades zijn die gehoorverlies kunnen veroorzaken.

Dan is het tijd voor de eigenlijke gehoortest! Deze begint meestal met een zuivere-toon-audiometrietest, die meet hoe goed je verschillende frequenties of toonhoogtes van geluid kunt horen. Voor deze test zit je in een geluiddichte cabine met een koptelefoon op en druk je op een knop telkens als je een geluid hoort. De audicien maakt de geluiden dan geleidelijk stiller om te zien hoe zacht je het geluid nog kunt horen.

Na de zuivere toon audiometrietest ga je waarschijnlijk over op spraakaudiometrie. Hierbij wordt gemeten hoe goed je spraak verstaat. Voor deze test zit je weer in het geluidsdichte hokje met een koptelefoon op. De audicien leest bijvoorbeeld hardop een lijst met woorden, zinnen of zinnen voor, en jij herhaalt wat je gehoord hebt. De audicien zal dan de woorden zachter zetten om te zien hoe rustig je de spraak nog kunt verstaan.

Waarom een gehoorapparaat kopen?

De aanschaf van een hoortoestel is een belangrijke beslissing en kan grote gevolgen hebben voor iemands leven. Er zijn talloze voordelen verbonden aan het vinden van het juiste hoortoestel voor je individuele behoeften, van verbeterde communicatie tot verbeterd geestelijk welzijn. Met de hulp van een hoortoestelspecialist kun je een model vinden dat precies goed past en ervoor zorgt dat je het maximale uit je apparaat haalt. Een modern hoortoestel biedt een betere hoorbaarheid dan ooit tevoren, met gebruiksvriendelijke functies en aanpasbaarheid. Bovendien kan een hoortoestel je levensstijl redden door toegang te geven tot belangrijke gesprekken en dagelijkse activiteiten die anders zonder hulp onbereikbaar zijn. Om deze en andere redenen is de aanschaf van een hoortoestel een ongelooflijk verstandige investering.

Verschillende soorten gehoorapparaten

Met de noodzakelijke en snelle ontwikkeling van de hoortoesteltechnologie zijn er vele soorten hoortoestellen beschikbaar die aan allerlei verschillende behoeften voldoen. Van in-het-oor en achter-het-oor modellen, tot oplaadbare modellen, geavanceerde digitale varianten, of zelfs gespecialiseerde modellen voor speciale gevallen – er is een hoortoestel voor iedereen. De opties zijn verder uitgebreid met de aanwezigheid van hoortoestellen met Bluetooth; als iemand ondersteuning nodig heeft van een audio-apparaat, zoals Apple AirPods of een iPhone-microfoon, kan zijn apparaat gekoppeld worden aan zijn hoortoestel, zodat het geluid er rechtstreeks in gestuurd kan worden. Dit verlaagt de potentiële feedback van geluid, terwijl het ook de helderheid en natuurlijkheid van het geluid verbetert. Een gehoorapparaat koppelen met bluetooth is daarnaast erg eenvoudig! Door audio liefhebbers in staat te stellen verbonden te blijven met hun apparaten is de toegang tot betere prestaties veel eenvoudiger dan ooit tevoren.

Conclusie:

Gehoortests zijn misschien niet de spannendste zaak van de wereld, maar ze zijn een belangrijk onderdeel van het onderhouden van je gehoorgezondheid. Dus als je de volgende keer bij schoonenberg.nl bent voor een controle, vergeet dan niet te vragen of het tijd is voor een gehoortest!

Gerelateerde berichten