Wat kun je doen om fit en gezond te blijven?

Lichaamsbeweging is een heel belangrijk onderdeel van gezond blijven. Het kan helpen bij depressie, angst en stress. Maar hoeveel lichaamsbeweging heb je nodig en wat kun je allemaal doen? Er zijn veel verschillende manieren om actief te blijven en we bespreken er hieronder een paar.

Wandelen

Van wandelen is aangetoond dat het een van de beste vormen van lichaamsbeweging is voor hart en longen. Je hoeft niet snel of ver te lopen – zo’n 30 minuten per dag in een matig tempo is al voldoende!

Fietsen

Fietsen is een andere geweldige manier om aan je aerobe activiteit voor de dag te komen (zo niet elke dag). Het is weinig belastend voor de gewrichten, wat het perfect maakt voor mensen met blessures of gewrichtsproblemen zoals artritis. Probeer naar je werk te fietsen als je kunt!

Hardlopen

Hardlopen is een prima manier om je aerobe activiteit voor de dag binnen te krijgen. Als je hardlopen aankunt, ga dan je gang! Hardlopen kan blessures zoals plantaire fasciitis veroorzaken als je je lichaam niet eerst laat wennen. Je kunt ook proberen te joggen in plaats van hardlopen (en dat geleidelijk opbouwen).

Teamsporten

Veel teamsporten zijn een uitstekende training (zoals American football, voetbal of basketbal). Als je in een team speelt, zorg er dan voor dat er voor en na de wedstrijd tijd wordt uitgetrokken voor warming up en cooling down. Dat moet in totaal minstens 30 minuten zijn. De warming-up moet bestaan uit rekken en lichte cardiovasculaire oefeningen (zoals wandelen); de cooling-down zou meer rekken en stapsgewijs je hartslag vertragen moeten inhouden

Gewichtheffen

Gewichtheffen is een geweldige manier om je lichaam te verstevigen en tegelijk spieren op te bouwen. Als je net begint, begin dan met lichtere gewichten en werk je weg omhoog. Let er wel op dat je altijd de juiste vorm gebruikt bij het heffen! Een verkeerde techniek kan tot blessures leiden.

Yoga

Yoga is een geweldige manier voor mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus om wat lichaamsbeweging te krijgen. Het is weinig belastend, waardoor het zacht is voor de gewrichten, en helpt de lenigheid, het evenwicht en de kracht te verbeteren. Er zijn veel verschillende soorten yoga, dus zoek er een die je leuk vindt en hou je eraan!

Er zijn veel andere manieren om actief te blijven – dit zijn maar een paar voorbeelden!

Gerelateerde berichten